Жилищна сграда в община Трън

Имотът е с площ от 2050 м2, разположен в планинска местност. Денивелацията на терена е  значителна в северозападна посока.

Сградата е ситуирана в дъното на парцела, в неговата най-висока част. Ориентирана е с издължения си обем перпендикулярно на склона. По този начин се получават две главни фасади – едната северозападна официална посрещаща и втората – югоизточна,   богато ослънчена интимна.

Силуетът е леко разчупен, в унисон с природните дадености на мястото. Разчупването е проведено и в плановата композиция.

Подходът към сградата, пешеходен и автомобилен, става по пешеходна алея и автомобилен път. Пред главния вход е предвидено кръгово парадно обръщало за автомобили.

Общият броя на етажите е три – 2 надземни и един полуподземен.  В надземните етажи са разположени дневната и спалната зони на жилището, а в сутеренното ниво – обслужващи помещения.

Сградата е проектирана в духа на устойчивата архитектура. Особено внимание е обърнато на видовете изолации в качествено и количествено отношение. Заложена е многокамерна ПВЦ дограма с троен стъклопакет. Предвиден е монтаж на слънчеви колектори за подгряване на битовата вода и първоначално затопляне на помещенията. Изграден е собствен водоизточник.

РЗП на сградата– 530м2

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *