Жилищна сграда в гр. Сливница

Архитектурен проект – жилищна сграда

Обемно-пространствената и планова композиция на архитектурния проект е с две подчертани оси на симетрия север-юг и изток-запад.

Подходът към сградата, пешеходен и автомобилен, става от юг.

Общият брой на етажите е четири  – 1 един полуподземен, два надземни и един тавански – подпокривен.  В надземните етажи са разположени дневната и спалната зони на жилището, а в полуподземния – обслужващи помещения. Подпокривното пространство ще се използува като студио.

На първият етаж се намира главният вход в сградата – от юг. Във вестибюла се влиза, преминавайки през покрито предвходно пространство с козирка. Вестибюлът е главното разпределително помещение на сградата, разположен на пресичането на двете главни композиционни оси на построение. От него са достъпни всички нива, зони и основни помещения. От вестибюла „тръгва”  основната вертикална комуникация в сградата – елипсовидната вътрешна стълба. На изток  е разположена дневната зона, състояща се от дневна стая, зимна градина, трапезария и кухня. Всички тези пространства са отворени едно към друго. На запад са проектирани спалня и кабинет и две санитарни помещения, едното от които принадлежи на спалнята стая, а другото обслужва целия етаж. Дневната стая е с южно и източно изложение, спалнята е „отворена” на юг, а кабинетът – на запад. Кухнята и трапезарията са съответно със северно и източно изложения.

На юг, пред дневната стая се намира просторна полупокрита тераса.

Главната стълба излиза на етажно фоайе с елипсовидно в план огледало към долното ниво. Тук са проектирани четири спални стаи и една чайна. Всички стаи са разположени към добрите изложения. Три от спалните са ориентирани на юг, една на запад и чайната излиза на просторна покрита източна тераса. Спалните стаи, въпреки разнообразната си планировка имат почти еднаква квадратура и към всяка са предвидени аналогично решени баня, дрешник и тераса.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *