Жилищна сграда – надстрояване

Архитектурен проект за разширение и надстрояване на втори етаж жилищна сграда в гр.София, м. „Цар Борис III”

Пристройката на нови обеми се осъществява в посока югозапад и северозапад, като се запазва основната част от съществуващата сграда. Получените отстояния от регулационните линии са по-големи от нормативните.

Сградата е пета категория, решена на три нива – сутерен, първи  и втори етажи. Съществуващата сграда се запазва почти изцяло. Запазват се носещите стени и дървените подови конструкции. Цялата съществуваща сграда се надстроява с един етаж. Пристройката, основно, е двуетажна със сутерен. Само в северната си част, където са поместени гаражите, е едноетажна без сутерен.

Главният вход в сградата е от улицата – от югоизток. Попада се във входно антре, от което с пет стъпала нагоре се достига до първия етаж (кота +0,00), а с още две рамена на стълбата до втория етаж. Двата етажа са обособени като самостоятелни жилища.

Iви етаж К±0,00 

Жилището на първия етаж се състои от дневна, кабинет и спалня, разположени в съществуващата част, и две спални, кухня-трапезария и антре, разположени в новата част. Обслужващите помещения са тоалетна, баня, килер и дрешник. Съществуващата тераса на североизток е покрита и остъклена и превърната в зимна градина. На юг е проектирана нова просторна покрита тераса.

Почти всички основни помещения са достъпни от главното антре. В съществуващата част е запазен принципа на преходност на дневната, от която се достига до една от спалните и кабинета.

От трапезарията се излиза на южната тераса. Тук е организиран аналогичен покрит кът за хранене, за ползване през летните месеци. От терасата и от зимната градина е оставен изход, с по шест стъпала към двора.

В едноетажната част, в северния ъгъл на плана, е предвидена възможност за паркиране на 4 автомобила – два в двоен гараж и два в покрит паркинг. Между гаража и входното антре е предвидена димоуплътнена врата със степен на пожароустойчивост 72 мин.

II-ри етаж:

Жилището тук е решено на друг принцип. Цялата дневна зона, състояща се от дневна, кухня, трапезария и антре, представлява обединение на взаимно преливащи се пространства с богата обемна пластика. Сепарирането на отделните зони става с конструктивни елементи, подвижно или стационарно обзавеждане и различно интериорно третиране. Дневната има изход на две тераси – североизточна и южна. В югоизточната част на плана е ситуиран кабинет, решен на две зони.

Двете спални стаи са обособени в северозападната най-тиха част. Към тях прилежат две бани и едно гардеробно помещение.

 

В сутерена, са разположени 4складови помещения, котелно помещение и едно просторно многофункционално помощно помещение, в което е отделен кът за перално-сушилно и гладачно. Помещенията в новата част са естествено осветени и вентилирани посредством прозорци, a складовете в съществуващата част се вентилират чрез комини. Достъпът до сутеренното ниво става по вътрешна стълба. Откъм северозападната фасада е предвиден покрит „английски двор” с водещи към него стълба и рампа за достъп до сутерена откъм двора и гаражите. „Английският двор” позволява многофункционалното помещение да бъде обилно осветено.

Материали и изпълнение

Конструктивната система е със стоманобетонни носещи конструктивни елементи – колони, рамки, греди и етажни плочи. Покривната конструкция е смесена –  ст. бетонни греди и рамки носещи елементите на дървената покривна конструкция. Покривното покритие е битумни керемиди.

Стълбата в сградата е стоманобетонна.

Конструкцията на съществуващата сграда се запазва в съществуващия си вид – носещи каменни и тухлени зидове и гредоред на К ±0,00. Околовръст е обрамчена от ст. б. колони и греди, просечени частично в тухлените зидове.

Зидарии:

Външните ограждащи стени в новата част са 25 см тухла плюс 8 см облицовка от експандиран пенополистирол, микрофибърна мрежа, тераколова шпакловка и силиконова мазилка. В съществуващата част към тухлените зидове 50 см се добавят също 8 см експандиран пенополистирол.

Вътрешните стени са също тухлени. Гипсокартонни стени с пълнеж от каменна вата са използвани при затваряне на инсталационните шахти (влагоустойчив гипсокартон)

Топлоизолации:

  •     12см каменна вата – по  покриви,
  •     5см екструдиран пенополистирол по пода и по външни стени на сутерена.
  •     5см екструдиран пенополистирол по тавана на сутерена.
  •     8 см експандиран пенополистирол по всички външни стени.
  •     10 см експандиран пенополистирол под еркери и

Хидроизолации:

  •     два слоя битумна хидроизолация, горната, от които с посипка във вид на керемиди за скатните покриви;
  •     битумна хидроизолация отвън по стените на сутерена;
  •     битумна хидроизолация под ст. б. настилка в сутерена;
  •     мазана хидроизолация по терасите.

Екстериорното оформление на сградата запазва духа на съществуващата постройка и е в стила на представителните крайградски вили от началото на миналия век.

Кулата, като съществуващ доминиращ елемент е повторена още два пъти, като цитатът не е буквален.

Покривите са мансардни с големи капандури.

По фасадните плоскости са нанесени осъвременени декоративни елементи от съществуващата сграда.

Цокълът е от гранитни плочи.

Стените са от оцветена в два цвята силиконова фасадна мазилка. Балконските парапетите са дървени с пана от противоудърно стъкло 8 мм.

Всички дървени елементи, изложени на атмосферно влияние ще се хидрофобизират и обработят с фунгициди и инсектициди

РЗП – 515,92 м2

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *