Ваканционно селище гр. Обзор

Обект на този архитектурен проект е курортен комплекс в района на гр.Обзор, който се състои от група сгради с жилищно предназначение, обществено-обслужващи, водни атракции и спорт.

В процеса на проектирането архитектите обособяват няколко зони с различни функции.

Първата зона е хотелска. Състои се от три корпуса 4 звездни хотели , три и пет етажни. В сутеренно и партерно ниво са разположени съответните обслужващи площи (фоайета, лоби-бар, ресторанти с кухнии др.).Обща застроена площ на хотелска зона 35 921 м2.

Втората зона е жилищна.Състои се от секционни 3 до 5 етажни жилищни сгради с обща застроена площ 59917 м2.

Третата зона е обществено-обслужваща. Състои се от ресторанти за 1260 места. Кафе-павилиони, воден бар, ресторант амфитеатър, басейни с обща застроена площ 5232 м2.

Общата застроена площ на комплекса без водните атракции е 101 070 м2.

Основните принципи, залегнали в проектирането на градоустройствената композиция са следните:

  • съобразяване в максимална степен с природните дадености на територията – морето и разлива на р.Двойница, като изложения и гледки.
  • Ситуиране на високата застройка в северозападната и северна част на терена с оглед освобождаване в максимална степен на площи за атракции , почивка и нискоетажна застройка.
  • Ситуиране на застройката, съобразено с геоложките данни за територията и минаващя през нея канализационен колектор.

Обемно-устройственото  решение на проекта е  подчинено  на  една  подчертана ос с посока запад–изток, свързваща  основната  сграда  в  комплекса – хотела,  с  морето. По  тази  ос е прокарана главната алея, извеждаща всичките  обитатели на вилното  селище  до  основните  атракции  в комплекса  и  до  плажната  ивица.

По-слабо четими, перпендикулярно на главната ос са:  рекреативната ос,разположена в средната част на терена и включваща открити спортни площадки, паркова зона, детски кът;  оста на водните атракции и заведения за хранене, близки  до  бреговата  линия.

Хотелът е ситуиран в крайната северозападначаст на терена. По този начин той е доближен до основния подход към комплекса,от една страна и осигурява възможност за безпрепятствена ориентация на нискоетажната застройка на изток июго-изток,от друга.

Със симетричната си подковообразна обемно-пространствена композиция сградата задава рамката и ориентацията на целия комплекс.

 

В централната част, на ниво партер, се предвиждат: представителна приемна част, разположена в главната ос на комплекса, ресторант и кафе-сладкарница. В централното фоайе, е организирана рецепция, лоби бар, помещение за багаж и санитарен възел. То се развива на две нива с вътрешна стълба, като на  второто му ниво се разполага панорамен лоби бар.  От двете страни на фоайето, съответно от север и юг се предвижда ресторант за 200 човека и кафе-сладкарница за 100 човека. Фоайето, ресторанта и сладкарницата са богато остъклени към централна тераса с поглед към басейните и морето.

Северното крило на сградата е успоредно на северната граница на имота и е удължено в източна и западна посоки , където се развиват центърът за рехабилитация и развлечения и спортният център. Спортният център е ориентиран на юг и включва последователно фитнес зала,  зала с покрити басейни, която включва един плувен басейн с размери 12,5/25м и един минерален с две дълбочини / детски и за възрастни /. От  северната страна се предвижда рехабилитационния сектор, който включва калолечение, масажи, тангентори, солариум, сауна, и др., както и съблекални, душове и сан. възли. От северната страна на басейна, във визуална връзка с него се предвижда залата за боулинг. Като продължение на северното крило, но в самостоятелна сграда се предвижда многофункционална спортна зала с възможности за бадминтон, скуош, тенис на маса , аеробика, обща гимнастика.

Всички стаи от северното и южното крило са с поглед към морето, както и източните стаи от централната част.

На пето ниво, разположен в оста на централната част се предвижда коктейл бар с открита тераса на изток.

В средата на оформения източен двор пред хотела е ситуиран първият център с водни площи и по-тихи забавления. Това са два сладководни басейна,  детски басейн и басейн с морска вода. Покритите басейни са с възможност за напълно отваряне  на остъклението на юг и свързването  им с другите басейни в един ансамбъл.

Проектът включва допълнителни атракции в тази част като водна каскада, фонтани, детска пързалка, японско мостче,  скален кът и пейзажно поточе , което живописно криволичи покрай основната алея и свързва първия с втория  център за водни развлечения.

Вторият център е разположен в юго-източната част на терена. Това позволява той да се свърже с парково-рекреативната зона, да бъде обогатен от присътствието на красивия разлив на р.“Двойница” и  да освободи целия източен фронт за излаз на престижните едноетажни жилища директно на плажната ивица. В този център основни постройки са дъговидните в план два ресторанта и три отделностоящи бара. Ресторантите са отворени за сервиране на открито към кръглия площад , а южния – и към детската площадка. Разликата между двата ще бъде  във вида на кухнята , която предлагат. Източните части на постройките се предвиждат за търговски площи (магазини). Баровете също се различават по асортимента и начина на предлагане. Северният и централният са водни  барове: половината от местата са на по-ниско ниво – подводни – достъпни от към басейна, другата половина са достъпни от към сушата.   Южният бар обслужва места за сядане по панорамната тераса, наддадена над реката. По проект е предвидено още едно панорамно барче, ситуирано на моста над разлива на реката.

Главният басейн на центъра за развлечения предлага допълнителни атракции като водопад, подводен плаж, плитководен басейн, полуостров и различни водни ефекти. Отделни елементи на центъра са водната пързалка със собствен басейн, речният кей с лодки за разходки, детската площадка.

Детската площадка включва детски басейн, водна пързалка  към него, влакче, люлки, катерушки, пясъчници, дървена беседка, площадка за електромобили, увеселителен детски канал, перголи и др.

Главната алея на ваканционното селище преминава в кей и завършва с панорамна площадка и денонощен бар.

Нискоетажните жилищни сгради са решени като редови за постигане на по-голяма компактност и плътност на застройката. Разположени са на успоредни помежду си алеи с усилен плочник, ориентирани косо към главната алея от двете и страни. Такова подреждане дава възможност за по-далечен поглед към морето от всяко жилище.

Всяко отделно жилище има самостоятелен вход и излаз към собствено дворче.

В източната част, освен ситуирането на 10  броя редови жилища, се предлага разполагането на ресторант – амфитеатър. Ресторантът ще работи с програма и атракции и епизодични културни мероприятия /в амфитеатъра/.

В тази част на бреговата ивица е предложено изграждането на пристан за яхти. Тук ще бъде базата и за другите водни спортове : сърф, водни колела , водни ски, надуваеми съоръжения и др., които ще се предлагат в непосредствена близост на плажната ивица.

 

Фасадното оформление на нискоетажната застройка носи характерните черти на българската традиционна жилищна архитектура. Сградата на хотела ще бъде съчетание на националната традиция с модерни технологии, форми и материали. Предлаганите местни материали за фасадно оформяне са каменни /гнайс и бигор/ облицовки по фасадите и алеите, дървени балконски парапети, перголи и паркови елементи и хидрофобни мазилки.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *