Цветовете в интериора

Цветовете присъстват неизменно в заобикалящата ни среда – в природата,  изкуството, модата, във всеки един предмет от бита, в обстановката  у дома, в офиса или на улицата. Без да си даваме сметка, те ни влияят,  както естетически – на начина, по който възприемаме нещата, така и емоционално – те умеят да създават определено настроение и да предразполагат към едно или друго състояние на духа.

В архитектурата и дизайна цветът е едно от важните изразни средства. Цветът заедно с формата извайва пространството. Цветът може да повлияе на възприемането на дадено помещение или предмет.

Често в разработваните архитектурни проекти се правят множество варианти и опити на базата на различни цветови съчетания докато се намери подходящото решение. Известно е, че определени цветове могат създават определени  настроения – и макар че, всички имаме различни възприятия, до голяма степен начинът, по който приемаме  цветовете е сходен. Като цяло студените тонове са по-спокойни, а топлите – по-енергични. Но всеки цвят има безброй различни нюанси и оттенъци.

Червеният цвят е страстен, дързък и енергичен, създава усещане за сила и мощ, но и за тревожност.

Оранжевите цветове са свежи, енергични и радостни, но ярките тонове могат да бъдат твърде интензивни, затова са подходящи  за малки акценти.

Жълтото е слънчево, сияещо, доброжелателно, създава весела атмосфера, стимулира креативността и работата на мозъка.

Зелените цветове се свързват с природата, те създават усещане за равновесие, спокойствие и бодрост, хармонизират емоциите.

Сините цветове са спокойни, предразполагат към размисъл, концентрация, самовглъбяване и създават чувство за простор.

Виолетовите и индигови цветове могат да бъдат топли и студени. Пурпурните и винени цветове създават усещане за лукс и блясък, доближават се до червените цветове като чувственост и разкош, но също така се свързват с духовността, интуицията. Теменужените тонове могат да бъдат и доста меланхолични.

Розовите цветове са меки, нежни, женствени и романтични, а сребристите и златисти тонове навяват усещане за богатство и разкош.

Бялото, черното, кафявото и сивите цветове са по–неутрални, но играят огромна роля в интериорното и архитектурно проектиране .

Бялото създава усещане за чистота и лекота, съчетава се с всички останали цветове.

Черното е  тежък и сериозен цвят, но пък създава усещане за сила и загадъчност, участва в много класически комбинации с бяло, червено и др.

Кафявото внася топлина, уют и устойчивост в дома.

Сивите и сивеещи цветове са неутрални и са съществена част от интериора, защото създават фон за останалите елементи.

Освен класическите комбинации като черно и бяло, синьо и жълто или  червено и черно са възможни всякакви експерименти и нестандартни решения. При избора на цветово решение не пренебрегвайте собственото си усещане и възприемане на цвета.То е строго индивидуално и зависи от характера на човека.  Изборът трябва да ви допада.

Добре е все пак да се съобразяваме с някои основни правила при избора на цветове валидни за всеки интериор. Най-големите повърхности  обикновено се боядисват  в  неутрални цветове, а не в твърде ярки и натрапчиви. За текстилните повърхности могат да се изберат  средно наситени тонове, а ярките цветове остават за по-малките детайли и акценти.

По принцип светлите цветове създават усещане за по-голямо пространство, а тъмните – за по-малко, но пък тъмните и наситени нюанси създават уют.

Ако искаме даден предмет или мебел да изпъкне на фона на стената или пода, добре е да потърсим контрастно съчетание между цветовете. Ако предметът е тъмен на светъл фон, той ще изглежда малък, а пространството голямо и обратното, ако фонът е тъмен, а предметът светъл, той ще изглежда голям, а пространството по-малко. Ако изберем близки цветове и тонове, предметът ще се слее със стената и пода.Също така, ако боядисаме две срещуположни стени в контрастни цветове, това оптически ще увеличи разстоянието между тях.

Избирайки цветовете, които ще ползваме в даден архитектурен проект по интериор, трябва да имаме предвид типа помещение и неговата функция. Има значение вида на пространството, размерите и дейността, която ще се извършва в него.

Не забравяйте, че цветът изглежда различно в магазина, върху палитрите на различните бои и по съвсем друг начин, когато се положи и изсъхне върху повърхността. Освен това начинът, по който изглежда много зависи от светлината в помещението – естествената и изкуствената, така, че е добре да се направят проби и да се наблюдава как изглеждат те по различно време на деня.

И не на последно място не забравяйте емоционалното въздействие, което търсите да създадете с интериорния проект. Доверете се и на собственото си усещане за хармония и уют, дори то да не съвпада съвсем с  преценката на вашия дизайнер или архитект. Търсете вдъхновение навсякъде около вас – в любимите ви дрехи и картини, на улицата или сред природата. Дерзайте!