Ръководство за начинаещи – I част

Начало или защо къща?

„И най-дългия път започва с една малка крачка.”

/ китайска мъдрост/

Ако ви попитат: „В къща или в апартамент предпочитате да живеете?”- какво ще отговорите? Мисля, че повечето хора биха избрали къщата.

Според едно неформално  запитване във интернет форум резултатите бяха следните: 83% предпочитат къща и 17% – апартамент. Не се учудвам. Склонна съм да приема тези резултати за достоверни, въпреки непредставителния им характер.

Eстествено най-добре е да имаме и двете. И двете алтернативи имат своите плюсове и минуси както всяко друго нещо.

Но независимо дали сте от хората, които са избрали къщата за свой дом или сте от тези, които искат да построят своя втори дом или вила, тази статия е за вас. Както подсказва заглавието ѝ, тя е за всеки, който иска да построи къща и не знае откъде да започне – кратко въведение за начинаещи.

Предимствата на къщата нямат нужда от реклама – кой не би искал собствена къща? Кой не мечтае за уют, лично пространство, комфорт и красив двор? И всичко по неговия  вкус. Естествено, по отношение на цена и поддръжка къщата изисква повече. Предполагам, че това е и основната причина за някои хора да предпочитат живота в апартамент. Но животът в къща има своите сладки моменти, които апартамента не може да предостави.

Животът  в къща приближава до романтиката  на семейното огнище, до традиционната представа за дом, до  земята и природата.

За да построиш къща се иска много мерак, търпение, пари, добра организация и …малко късмет. Усилията си заслужават – качеството на живот, което добре проектираната и построена къща може да ви предложи са несравними.

В тази статия ще се спрем на най-оптимистичния от всички варианти да се сдобием с къща – новото строителство.

Темата е много обширна и не е лесно да се обхване, затова ще разгледаме варианта, който би създавал най-малко спънки пред бъдещите собственици. Ще ви разкажем на какви критерии е добре да отговаря вашият имот за да срещнете възможно най-малко трудности и да постигнете възможно най-добри резултати при изграждането на вашия нов дом или вила.

Tрябва да минете през няколко основни етапа – избор на имот, на архитект или архитектурно студио , развитие на проекта, избор на строители и строителство на сградата.

Настоящия текст е замислен в няколко части, в който да ви запознаем накратко с основните проблеми. В следващата част ще ви дадем първоначални ориентири при избора на имот, върху който да можете да осъществите най-добре вашата идея.

Kaкто гласи мотото на статията:„И най-дългия път започва с една малка крачка”.Затова крачете смело и един ден,  когато всички перипетии са минало и прекрачите прага на вашата  къща, ще се радвате на  съграденото от вас.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *