Проектирането на детската стая – да сбъднеш детска мечта

Проектирането на детската стая е като докосване до света на фантазията, до необятният свят на детското въображение, до неизчерпаемата енергия на децата. Да направиш проект за детска стая е много по-различно от проектирането на другите помещения в жилището. Това е един умален модел на жилището. Когато се проектира някое от помещенията в дома, се започва от функцията – дейностите, които се извършват там.

Например дневната с мястото за отмора и забавления на семейството(мека мебел, телевизор…), кабинетът с мястото за работа(бюро,библитека…), спалнята с мястото за почивка и сън(легла, гардероби,нощни шкафчета). Детската стая трябва да съчетае всички тях и да е проектирана така, че да възбужда въображението на децата, да предизвиква тяхната креативност, да бъде тяхната детска площадка, тяхното лично пространство и заедно с всичко това да е толкова гъвкава, че да ги изненадва всеки ден, и всеки ден да се променя , за да отговаря на постоянно изменящите се нужди и желания на децата. И не на последно място, когато проектираме детската стая, не трябва да забравяме, че децата имат различни от нашите размери и удобните мебели за възрастните не са ергономични за децата. Например, ако ние големите се чувстваме удобно да седнем на стол с височина на седалката около 45 см , то за децата до 7 години 30 – 35 см височина на седалката на стола са по-подходящи. Освен всичко друго това, което е удобно на детето тази година, догодина ще му е малко, за това дизайнерите и проектантите на детски мебели често предлагат трансформируеми мебели. Сещам се за най-популярните от тях: дървено детско столче за хранене, което при необходимост става на детско столче и масичка; и един детски комплект от бебешко легло, шкафче и корпус за нормално единично легло – в изходна позиция малкото легло и шкафчето са върху корпуса за голямото легло, когато малкото легло стане излишно, сваля му се решетката и става бюро или място за сядане(диванче), шкафчето просто се слага на друго място и комплектът се превръща в единично легло, шкафче и бюро (диванче). Трансформирането на мебелите дава възможност да се разнообразява пространството като се дава нова функция на мебелите в съответствие с променящите се нужди на децата.

Най-често срещаното затруднение при проектиране на детска стая е липсата на пространство. В повечето случаи разполагаме само с една стая за да съберем всички дейности, които се очаква децата да извършват там: мястото за игра, място за творчество, място за почивка и сън. Разбира се можем да си проектираме жилището така че за децата да имат свои собствени спални и отделно стай за игра, но обикновено разполагаме само с една стая за да съберем всичко вътре, а когато децата са повече от едно и трябва да са в една стая, мисията да проектираме детската стая изглежда невъзможна. За това често се прилага изнасянето на някоя от функциите на второ ниво. Най-често това е леглото, но се постигат интересни резултати и когато е кътът за работа.

Когато леглото е на по-високо ниво(„втори етаж”), тогава ни се освобождава място, което дава възможност нещо да се случи и под леглото и на него. Под леглото можем да напъхаме гардероб, работно място(бюро и шкафчета), друго легло,място за мека мебел или интересен кът за игра(може да е затворено като палатка или стая от замък, кабина на автомобил или друго превозно средство, а останалото място остава свободно за игри.

Когато мястото за работа е отгоре, под него може да се пъха леглото(леглата) и когато през деня е необходимо повече свободно пространство за други занимания и игри, леглото(леглата) няма да пречи. Често се практикува, когато има две деца в семейството, да се прави двуетажно легло (на първи етаж спи едното дете и на втория другото). Съвременните тенденции за протичането на енергиите и влиянието им върху емоционалното и духовно благосъстояние на хората (Фън Шуй) отричат поставянето на децата (а и по принцип хората) в подобна неравностойна позиция. Смята се, че детето, което спи отгоре подсъзнателно ще се стреми да подтиска и да доминира над детето, което спи отдолу. Всички сме спали поне веднъж на двуетажно легло и всеки ще се съгласи, че забавната част на двуетажното легло е вторият етаж, а на първия никой не иска да легне. За това препоръчваме, ако имате възможност приложете някой от другите методи за спестяване на място. Ако имате колебания или просто искате да получите професионален съвет по въпроса, консултирайте се с проектанти архитекти и дизайнери. Ние ще ви помогнем в топриятно,но трудно занимание, защото проектирането на детската стая е един широкоспектърен процес, в който освен проектантите архитекти и дизайнери, участие взема и цялото семейство.

(Снимковият материал е по материали от  http://cimots.com, http://www.inhabitots.com, http://www.tradesohu.com, http://fundesignideas.com, http://www.modresdes.com, http://interiors-ideas.blogspot.com)

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *