Православен храм “Св. Архангел Михаил”, гр.Батак

Православен храм “Св. Архангел Михаил”в  гр.Батак

Храмът е дарение от сем. Читипаховян за гр. Батак. Проектът за храма е дарение от фирма Уни-Арх и по желание на дарителите е изготвен по каноните на руската православна църква.

Градоустройствена ситуация.

Имотът е  ограничен от двете страни – изток и юг от подобни имоти, от север – улица от местно значение, от запад – от пешеходна алея.

Теренът е наклонен в посока север-юг. Сградата отстои на 3м от северната и южна регулационни линии, а от североизточната странична регулационна линия на повече от 20м. Подходът към сградата е от западната страна.

Формообразуване и оформление.

Сградата е едноетажна кръстокуполна църква, с еднопространственна планова композиция, подчинена на класическите принципи за проектиране и формообразуване на подобен вид сгради. Проектирана е в духа на източноправославния канон.  Входът е разположен от западната страна на сградата, откъдето е и основният подход към  нея. Странични входове не са предвидени.

Фасадните плоскости са оформени с декоративни гранитни пиластри по ъглите, гранитна облицовка около прозорците и по арката,  гранитни подпрозоречни плотове и цокъл. Хоризонталното членение на сградата е подчертано с бетонни декоративни корнизи. Свободните фасадни повърхности са третирани с хидрофобна силикатна мазилка. Цилиндричните покриви и куполите са с покритие от поцинкована ламарина.

Материали.

Сградата е с монолитна стоманобетонова конструкция. Всички стени са изпълнени от керамични блокчета с дебелини 38см(тухла и половина) и 51см (две тухли), покрити отвътре с вароциментова мазилка, а отвън – с вароциментова и хидрофобна мазилка. Вътрешните и външни бетонни корнизи са “Reltec”. Покривната конструкция на купола и сводовете са от стоманобетон. Луковичния купол е с дървена конструкция. Покривното покритие е поцинкована ламарина. При нея са предвидени необходимите изолации както следва: пароизолация – полиетиленово фолио, топлоизолация – минерална вата 14см, хидроизолация – воалит. Подовата конструкция е от ст.бетон, с подова настилка от гранитни плочи, под която следват армирана циментова замазка, полиетиленово фолио и екструдиран пенополистерол. Под стоманобетоновата подова настилка са предвидени: PVCфолио, трамбован чакъл, трамбована пръст. Дограмата е дървена със стъклопакет, като входната врата ще се изпълни по детайл от масивно дърво.

Застроена площ   = 72.27m²

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *