Основни понятия при проектиране на кухня

Сега Ви предстои да си направите нова къща (ново жилище); купувате ново готово жилище(къща) или просто сменяте кухнята и се чудите как да подходите.

Искате да сте по-подготвени, когато отидете при архитекта (дизайнера), за да говорите за Вашата кухня. Ето някои основни понятия, с които ще се наложи да се запознаете, за да направите добре своя избор.

Първо ще стане дума за разпределението на кухнята, ако искате да сте по-конкретни носете размерите на помещението(дължина, ширина, височина, мястото на комина, вратите и прозорците,изводите за вода и канал). За разпределението на кухнята едно от най-важните неща е да е ергономична т.е. разположението на шкафовете и уредите да ни спестява време и усилия, докато си приготвяме храната. Практиката е наложила няколко основни принципа, които удовлетворяват потребностите на повечето хора. Проектирането на подредбата на кухнята следва основните дейности, които се извършват там. Започваме със зоната за съхранение: хладилника(с фризер или без)хубаво е, ако има място, да има и един или няколко шкафа за съхранение на продукти; следва зона за подготовка: свободен работен плот, може да се комбинира с шкаф за още продукти или прибори(съдове) или под плота да е пералнята(ако ще е в кухнята) или миялната; следва зоната за измиване: мивката с препаратите и кофата за боклук; тук е хубаво да се появи още една зона за подготовка; последна е зоната за готвене: котлони, фурна, микровълнова фурна (тук по-удобно е, ако мястото позволява, фурната да е на височина на работния плот, за да не се навеждате, когато я ползвате, а така ще се появи място за още шкафове, които да съберат всичко, което може да потрябва в кухнята. Архитектите и дизайнерите, които се занимават с удобствата в кухнята препоръчват долните шкафове да са само с чекмеджета, а не с врати, защото така има по-лесен достъп до най-задните неща без да се налага да се пъхате в шкафа.

Когато уточните местата на уредите и шкафовете ще обсъдите стила (модерен или класически) и съответно материалите, които му подхождат. Материалите, които се предлагат за изработване на шкафовете са ПДЧ, MDF, масив(различни видове дървесина). ПДЧ и MDF са плочи от дървесни частици, слепени с различни видове лепила и смоли. ПДЧ е от по-едри частици и фабрично му се залепя покритие в цвят или имитация на различни видове дървесни фладери(шарки), от него правят корпусите на шкафовете, гладки врати, което предполага един по-съвременен и модерен дизайн с гладки и изчистени форми. ПДЧ-то се кантира с тънки или по-дебели кантове като по-дебелите позволяват малко да се заоблят ръбовете. MDF е от по-фини частици и позволява повече обработка на повърхностите като при естествените дървесини – заобляне на краищата, изрязване на рамки и профили, което позволява да се изпозва и за модерна и за класическа кухня. След обработката плоскостите от MDF или масив се боядисват и лакират(гланцовото покритие изглежда като огледално, но изисква добра поддръжка; матовото покритие не блести толкова, но не му личат толкова отпечатъците от пръстчетата, които са били наблизо). ПДЧ-то е най-достъпния материал, за това се ползва за корпусите на шкафовете и ако клиентът предпочита MDF или масив – те се използват за видимите части на шкафовете (врати и чела на чекмеджета).

Обковът(панти, дръжки, сглобки, кошници и части за чекмеджета) е важна част от обзавеждането на кухнята. Наблюдава се тенденцията шкафовете да са без дръжки – отварят се с натискане в някой от ъглите, плавното отваряне и затваряне на вратите и чекмеджетата не им позволява да се блъскат независимо от силата, която им е приложена. Различните видове кошници и разпределители в шкафове и чекмеджета правят живота ни по-удобен.

След като уточните разпределението, стила, материалите и обкова,  ще може да се пристъпи към изработване на проекта, а след това и към изработката и монтажа на кухнята.

Цената на кухнята се влияе много от материала, от който ще бъдат изработени шкафовете; обковът, който ще се използва; уредите, с които ще бъде обзаведена кухнята; сложността на проектираните шкафове (до колко са им стандартни или уникални размерите); труда на хората, ангажирани с изработката, доставката и монтажа на кухнята. Цената на проектирането на кухнята се включва в общата цена на интериорния проект, ако сте го възложили на някой архитект.

Най-добре е кухнята да е част от интериорния проект за цялото жилище, тогава проектантите ще изготвят цялостно хармонично решение за интериора във вашия дом.

А ето и някои интересни дизайнерски решения на модерната кухня (материали от http://www.furniturestoreblog.com/)

Electrolux и списание за интериорен дизайн проведоха конкурс за модерна кухня. Победител е Marcello Zuffo с нестандартния си поглед към темата.

Нестандартния поглед на архитекта:

Този проект се отличава от другите със своята подвижност и гъвкавост, които дават възможност за ползване на различните сектори от кунята по възможно най-удобния начин.

Едно интересно предложение на архитекта към любителите на компактните форми / Kristin Laass и Norman Ebelt, Германия/

А как ви се струва проектът за кухня на открито на Electrolux, проектирана да се изпълни от устойчиви на атмосферни влияния материали?

Проекти за полукръгла кухня

Проект за кухня с плуващ кръгъл плот

И накрая два проекта за малки компактни кухни, които могат да се затворят, когато не се ползват.

… и се върти около оста си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *