Хотел „Даунтаун” гр. София

Хотел “Даунтаун” на бул.В.левски в гр.София е впечатляваща ъглова сграда с пластично решени обеми, богати облицовки и изискан детайл, издържана в духа на централно-европейските хотели. Фасадата е еклектична с умело съчетани класичестични и ренесансови елементи със съвременни материали.

Уникалния интериорен дизайн на фоайето и ресторанта е резултат на хармонично съчетание на материалите: топлината на дървото,  струящата светлина от многоцветните витражи и богатите на рисунък настилки, изпълнени от гранит, мокет и паркет.

Обзавеждането на хотелските стаи и апартаменти е с италиански мебели в стиловете “Бидермайер” и “Ермитаж”.

Главният вход е оформен с въртяща се врата и две допълнителни странични врати.

На това ниво е разположена приемната част на хотела, която включва просторно фоайе, с рецепция, лоби-бар с места за около 25 души, зона за изчакване, офис за бизнес  услуги и неголямо помещение с търговско предназначение.

Асансьорният блок е разположен по ъгловата ос на симетрия и се състои от три асансьора – един пътнически за 5 човека, един товаро-пътнически за 13 човека и един камериерски.

Главното стълбище в сградата е ситуирано в западната част на разпределението. Затворено е в стълбищна клетка с димогазоуплътнени самозатварящи се врати с брави тип “антипаник” и естесвено осветление.

На това ниво са и допълнителните входове в сградата.

– входна част за администрацията с помещение за охрана и служебна стълба.

– входна част към ресторнта, състоящ се от фоайе, гардероб, санитарни възли и самостоятелно стълбище.

– вход към неголям стопански двор в североизточния ъгъл на парцела, с възможност  за влизане на лекотоварен автомобил и зарежденето на сградата посредством товарна платформа.

Голяма част от площта на нивото заема ресторанта и кухнята към него. Ресторантската  зала е обзаведена  с 49 места и заема североизточната част на плана с лице към ул.”6-тисептември”. На север залата се отваря към открита тераса, за използване през летните месеци, От терасата към стопанския двор е предвидена врата за използване при аварийна ситуация.

Кухнята е разположена във вътрешността на парцела. Тя се състои от: сервитьорски офис; топла кухня; три броя подготовки; умивалня за съдове от залата;”мокър” бюфет; помещение за румсървис; кухненски асансьори – 2бр.

Кухнята е осветена обилно от запад откъм вътрешния двор.

Съществува вътрешна пряка връзка между главното фоайе на хотела и фоайето към ресторанта.

Запазва се съществуващата монолитна ограда със средна височина  2,20м. по северната регулационна линия, а по западната регулационна линия се разрушава съществуващата също такава  ограда и се възстановява след изпълнението на шлицова стена.

Разпределението на хотелските етажи е решено в съответствие с ъгловата ос на симетрия.

По оста се намират асансьорния блок и ъгловия апартамент с кръглия кът в дневната стая.

Хотелските клетки са разположени двустранно на коридора и са ориентирани по южния и източния фронт, перпендикулярно на външните регулационни линии, а в дъното на парцела  – на северозапад, успоредно на ъгловата линия на симетрия.

Коридорът е с ширина 1,80 м., водещ в западния си край до главното стълбище, а в северния край до външно евакуационно стълбище.

В зоната пред асансьорния блок коридорът се уширява в неголямо етажно холно пространство.

На всеки етаж, освен хотелските стаи и апартаменти е предвиден по един камериерски офис, директно свързан с камериерския асансьор. На първия и таванския етажи, камериерските офиси са разширени и предвиждат санитарен възел с тоалетна, мивка с ръчен душ и аусгус; склад мръсно бельо; склад чисто бельо; и помещения за камериерките. На останалите етажи камериерският офис е редуциран до едно помещение.

Камериерският асансьор ще се използва  и за румсървис.

Хотелската клетка за двама обитатели е най-разпространената единица в сградата. Тя се състои от:

– антре с ширина 1,55 м., отделено с врата от хотелската стая; гардероб по цялата му дължина;

– баня,  включваща вана,тоалетна чиния, биде и мивка.

– хотелска стая на ос 3,60 м с нето площ – 16,33м2.

Хотелска клетка за един обитател. Решена е аналогично на тази за двама обитатели с разлика в квадратурата на хотелската стая.

Апартаментите са решени на един и същ принцип. Състоят се от: входно антре с гардероб и места за багаж; просторна баня с достъп от антрето; дневна стая, обзаведена с мека мебел; спалня достъпна през дневната. Половината от апартаментите имат излаз на балкон или тераса.

Хотелска стая-лукс – хотелска стая за двама обитатели с по-голяма квадаратура. В нея е обособен нормално развит кът с мека мебел, а кътът за спане е пространствено сепариран.

Конструктивната височина на хотелските етажи е 2,85м.

В сутерена са вместени почти всички технически и обслужващи помещения. В северозападния ъгъл на разпределението се групират помещенията обслужващи кухнята на ресторанта и самия ресторант. Освен битовите за персонала, това са приемно помещение, шест броя складове, две хладилни камери, два кухненски асансьора с машинни помещения. Връзката с горното ниво става с права еднораменна стоманобетонна стълба, излизаща в сервитьорския офис.

В централната зона са разположени пералното и гладачното помещения за хотелско бельо, пералното за клиенти, техническо помещение за вентилация и климатизация и машинното за асансьори.

Централно място по отношение на ъгловата ос на симетрия заема фитнес залата. От двете й страни са разположени по-малките помещения на фитнес-центъра – сауна с душове и помещение за почивка, масажно помещение с тангентор, съблекални за мъже и жени със санитарни възли.   В тази част от разпределението, с директен достъп от главния коридор е фризьорският салон.

Предвижда се монтирането на брави тип “антипаник” на всички димогазоуплътнени и самозатварящи се врати на главното и евакуационното стълбища, както и на вратите на ресторанта.

Вратите на помещението за главно ел. табло, трансформатора, машинните помещения към асансьорите и вентилаторното помещение са метални и се отварят навън.

Използваните материали в екстериора са:

При полуподземния етаж към улиците, пиластри, хоризонтални фризове – облицовка гранитни плочи.

Останалите плоскости по фасадите – облицовка варовикови плочи.

Дограмата е алуминиева с прекъснат топлинен мост и стъклопакет с аргон.

Балконските парапети са от стоманени тръби.

Козирката при главния вход е от хромирани стоманени тръби и противоударно стъкло. Прозрачното покритие на козирките при служебния вход и  този при ресторантае от поликарбонатни плоскости.

Покривното покритие на скатните покриви е медна ламарина, а на плоския покрив – хидроизолация “ SIKA”.

Тротоарната настилка в рамките на сградата се подменя с нова, която в основната си част е тротоарни плочи и само в зоната на главния вход е неполиран гранит.

Конструктивната система е монолитна с носещи стоманобетонови греди и колони. Периферните стени на сутеренните нива са шлицови. Ще бъдат изпълнени от водоплътен бетон. Предвидена е обща фундаментна плоча.

Външните стени са от газобетон с дебелина 28 см.Вътрешните от газобетон – 25 см.,12,5 см.; при мокрите помещения – тухла 12 см.

Топлоизолацията на конструктивните елементи по фасадите и еркерите е предвидена от “ FIBRAN” – 3 и 6 см или“Депрон”6мм и на покривната плоча -“ FIBRAN”6см.

Застроената площ е 450,58м2

Разгънатата застроена площ е 3963,24 м2