Градина на покрива

Ако имате голяма тераса или плосък покрив с голяма неизползваема площ, не се колебайте – направете си градина! В големия град площите винаги са ограничени и една зелена площ е като оазис сред бетона и стъклото. Покривни градини могат да се направят не само на жилищни сгради, но и на хотели, болници, подземни и надземни паркинги. Предимствата на тези градини са много: по-добра шумо и топлоизолация -спомага за по-добра енергийна ефективност. Подобрява микроклимата в града, понижава температурата през лятото, увеличава влажността на въздуха и все хубави неща.

Първото нещо, което трябва да имаме в предвид, когато започваме да правим градина на покрива или терасата е да проверим дали конструкцията на сградата позволява това. Разбира се, когато предварително е заложенaв проекта на сградата е най-добре. При засаждане на дървета и храсти се изисква по-голям почвен слой и натоварването е по-голямо. Изисква се слой минимум 60см за храсти и минимум 150см за дървета. При засаждане на трева или ниски растения почвения слой е до 20-30см.

Второто нещо за добра покривна градина е отводняването. Растенията се нуждаят от вода, особено ако те са по-големи. За целта се прави добра хидроизолация и цялостна система за отводняване. Сега на пазара има много фирми, които предлагат всякакви материали за покривни градини.

По принцип покривните градини са два вида: интензивни и екстензивни. Интензивни са тези, които изискват непрекъснати грижи и са обитавани, екстензивни са тези, които не изискват кой знае какви грижи и обикновено са необитаеми. Такива са, обикновено, градините засадени със сукулентни растения. Те не изискват  много почва и вода, могат да се използват и за наклонени покриви.

При една обитаема градина се oбособяват няколко зони. Зона за растенията – там, където ще ги засадим; пешеходна зона – за почивка и разходка (когато площта е голяма), в тази част се полага настилка, слагат се маса със столове, пейки, барбекю, дори може да се направи и воден ефект някъде. Всичко според предпочитанията на обитателите. Материалите са много разнообразни, както живите (растения), така и неорганичните – за настилки и др. За всичко това може да ползвате услугите на ландшафтен архитект, който ще ви направи цялостен проект и подбор на материалите.

И така, не пропускайте възможността да си направите своя зелен оазис вкъщи, където и да сте и колкото и площ да имате. Това със сигурност ще допринесе за вашето добро настроение! Карлсон, който живее на покрива със сигурност и той има градина!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *