ЕСЕННАТА БАГРА ПРИ ДЪРВЕТАТА И ХРАСТИТЕ

Пролят, лято , есен , зима…….

какво по-хубаво от разнообразието на сезоните. България попада за щастие в умеренoконтиненталния климатичен пояс и имаме удоволствието да се любуваме на разнообразието на четирите сезона.

Всеки сезон сам по себе си е красив. Пролетта с разцъфналите дървета , храсти и цветя ; лятото със  зеленината на всичко , растенията са в своя апогей на развитие, а есента макар и тъжна , като че ли  е най-красива в цветово отношение на растителността; зимата …по малко са растенията които ни радват с багри , но и тя си има своя чар – живописните клони на дърветата отрупани със сняг.

Сега ще обърнем повече внимание на есента. Няма по-голямо разнообразие на багри освен през есента – от зелено, златисто жълто през виолетово до пурпурно червено. Всички топли тонове е използвал „художникът”  нарисувал есенната картина на гората. Точно това трябва да използваме , когато се проектира бъдещото дворно пространство или парк. Ако през пролетта и лятото имаме красиви дървета и храсти , защо да не удължим тяхното въздействие и през есента та дори и през зимата при някои видове. Природата , а по-късно и генетиката са ни дали растения с толкова красиви есенни багри и ние трябва да се възползваме от това. Както вече споменахме , когато се подбира видовият състав на растителността в бъдещия проект за озеленяване , трябва да се предвидят и есенната окраска на отделните видове. Следващото нещо е съчетанието на цветовете. Те трябва да се подредят така , че да изпъкват един до друг, скучно би било , ако имаме еднакви по цвят на есенна багра растения. Разбира се всичко зависи от вкуса на собственика на двора или на проектанта. Може да има акценти – единично засадено широколистно на фона на група от вечно зелени или група от дървета и храсти с преливащи се цветове , разнообразието е голямо , но трябва да бъде разбира се естетическо. Има видове , чиито листа опадват зелени , т.е. нямат типична есенна окраска на листата. Такъв е видът черна елша (Alnus glutinosa) . Ако пък видът не придобие типичната си за есента окраска това означава , че климатичните условия през есента не са били много благоприятни  или тежките условия в градската среда (въздухът е сух и замърсен). Затова не бързайте да се разочаровате от растенията си.

Ето някои подходящи видове с ефектна есенна багра :

с червен цвят :  Червен дъб(Quercus rubra), Ликвидамбар(Liquidambar stiraciflua), Шмак (Rhus tiphyna), от храстите дива лоза (Partenocissus quinquefolia), ръбест чашкодрян (Euonymus europaea)
с жълт цвят – Гинко(Ginkgo biloba), Явор(Acer sp.), лирово дърво (Liriodendron tulipifera)

Някои  храсти освен есенно обагряне на листата имат и оцветяване на клонките през зимата. Такъв е един от видовете дрян форма Сибирика(Cornus alba ‘Sibirica’)с пурпурни на цвят клонки през зимата , а през лятото зелени, както и още един дрян(Cornus stolonifera ‘Flaviramea’) , който е с жълти клонки.  По този начин с различни растения постигаме различни ефекти през всички сезони на годината. Целта на ландшафтния архитект е да подбира растения с целогодишен ефект , както с цъфтежа си , така и с декоративното си есенно обагряне.

Ако видите дърво или храст с червени листа през лятото , то това не е подранило дърво с есенна багра , а декоративен вид с целогодишно оцветяване на листата точно в този вид. Какво означава това , означава , че има форми с изкуствено създадени (от генетична гледна точка) цветове на листата различни от основния вид. Такива са някои декоративни видове и форми на вида явор : Acer platanoides ‘Schvedlerii’, Acer palmatum ‘Atropurpureum’, Berberis thunbergii ‘Atropurpureum’ и др.

Най-голямо разнообразие по отношение на есенна багра са разбира се широколистните , единствените видове, които правят изключение от иглолистните , на които им опадват листата през зимата са китайската метасеквоя (Metasequoia glyptostroboides),обикновения блатен кипарис (Taxodium distichum)и европейската лиственица (Larix decidua). През лятото са светло зелени, а през есента червено-кафяви метасеквоята и кипариса, и в жълто лиственицата.

Като заключение може да се направи следното – да се използват видове , който са ефектни и през есента , за да се удължи техния ефект. Есента няма да бъде това , което е без красивата есенна багра на дърветата около нас.