Еднофамилна жилищна сграда в обл. Перник

Имотът е с площ от 2000 м2. Граничи на северозапад с подобни имоти за нискоетажно жилищно строителство, а на североизток, югоизток и югозапад с имот от горския фонд, собственост на същия собственик. Теренът е със значителна денивелация (около 10%) в северозападна посока.

Достъпът до имота е откъм улицата от северозапад.

Сградата е ситуирана в неговата най-висока част. Ориентирана е с издължения си обем по наклона на терена. По този начин се получават две главни фасади – едната северозападна официална посрещаща и втората – югоизточна.

Подходът към сградата, пешеходен и автомобилен, става по пешеходна алея и автомобилен път.

Общият брой на етажите е два  – 1 надземен и един сутерен.  В надземния етаж са разположени дневната и спалната зони на жилището, а в сутеренното ниво – обслужващи помещения. В подпокривното пространство се предвиждат 2 помещения – втора дневна, спалня и санитарен възел.

Кухнята с трапезария е със северозападно и североизточно изложение. Тя е свързана директно с лятна кухня, частично преградена от северозапад и отворена на юг.

Лятната кухня е организирана така, че през благоприятните месеци там да могат да се изнесат част от дневните функции на жилището.

Двете спални са достъпни от главното антре и са с изложеия юг и изток. Към всяка спалня е предвиден самостоятелен санитарен възел с естествено осветление и проветрение.

Обслужващите помещения за етажа са дрешник и тоалетна, достъпни от коридора, свързващ главното антре с кухнята.

Сградата се изпълнява с монолитна стоманобетонна конструкция. Вътрешните стълби също са стоманобетонни. Фундаментите са ивични и единични, свързани с рандбалки.

Отоплението на сградата става с алуминиеви радиатори, свързани с котела на пелети и със слънчевите колектори. Помощна роля в отоплението играе и камината с горивна камера. За подгряване на битовата вода отново се ползват  соларните панели, монтирани на покрива и енергия от котела.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *