Архитектурно проектиране | Архитектурно студио "Уни-Арх" град София

Как да си построим къща?

Начало или защо къща?

„И най-дългия път започва с една малка крачка.”

/ китайска мъдрост/

Ако ви попитат: „В къща или в апартамент предпочитате да живеете?”- какво ще отговорите? Мисля, че повечето хора биха избрали къщата.

Според едно неформално  запитване във интернет форум резултатите бяха следните: 83% предпочитат къща и 17% - апартамент. Не се учудвам. Склонна съм да приема тези резултати за достоверни, въпреки непредставителния им характер.

Eстествено най-добре е да имаме и двете. И двете алтернативи имат своите плюсове и минуси както всяко друго нещо.

Прочети още...

Избор на имот

В зависимост от това, как ще обитавате вашата къща - постоянно или временно, вие най-вероятно имате идея къде да се намира тя. Дали в града или в покрайнините му, дали в някое китно село или вилна зона - трябва да имате подходящ поземлен имот. Естествено, хубаво е мястото да грабне сърцето ви, но е добре преди да се решите да купувате, да отделите време и енергия да проучите колкото се може по-добре имота.

Обикновено транспортната достъпност, площта, гледката и съседните имоти са първите неща, които се оценяват интуитивно. Но е добре освен на интуицията да се разчита и на анализ на конкретните дадености.

Прочети още...

Архитектурно проектиране

„Моят дом е моята крепост.”

Жилището и особено къщата, която вие ще построите за себе си трябва да отговаря на представите ви за красота, удобство и стил на живот.Tя е като удобна дреха, в която трябва се чувствате комфортно и  спокойно.Тя трябва да отразява вашия характер и начин на живот.

Изготвянето на архитектурен проект за една къща е комплексен процес, в които трябва да се предвидят и обмислят успоредно  както визията, така и функционалността, законовите изисквания, теренните особености и заобикалящата среда, и не на последно място- предпочитанията на собственика.

Именно съчетанието на всички тези фактори, характерни за конкретната къща дава уникалният и образ. Голяма роля при изграждането на образа играе и взаимодействието между проектанта и собственика. Ако това взаимодействие е активно и добре балансирано, резултатът е добър.

Прочети още...

Строителство

„Изборите, които правиш днес, градят къщата, в която ще живееш утре.”

 /притча/

Що се отнася до строителството на къща,  големите въпроси са свързани с избор на строителна технология и конструкция, материали, енергоефективност, времетраене, цена, избор на строител.

Решенията, свързани със строителството са решаващи за качеството на сградата.

Съществуват основно два типа строителство – монолитно или традиционно и сглобяемо или сухо строителство. За монолитното строителство е характерно, че на мястото на строежа  се изпълнява конструкцията и ограждащите елементи. За сглобяемото строителство е характерно, че елементите, освен фундамента, се изпълняват в заводски условия и се сглобяват на строителната площадка. Типа на конструкцията се избира преди направата на работния проект.

Прочети още...