Архитектурно проектиране | Архитектурно студио "Уни-Арх" град София

Интериор и Дизайн

Интериорът на спалнята - философия и естетика

Едва ли има друго помещение в интериора на жилището, така устойчиво свързано с думата „тайна”. Мястото за сън се закътва от външни погледи – при това не само от чужди, но и от своите близки хора, и даже погледа на любимия човек, в известна степен, за спящия е нежелателен. Защо това е така?

Причините са две. Тези две причини са преплетени и трудно различими една от друга, макар между тях да няма нищо общо. Два са източниците и съставните части на „спалните тайни” – трансценденталността и еротиката.
 

Прочети още...

Интериорът на спалнята - философия и естетика

Интериорът на спалнята философия и естетика 1Да се върнем към другата съставна страна на спалното тайнство – еротиката. В повечето култури на света спалнята е място за еротични удоволствия, не единственото, но основното. Тази функционална особеност оказва силно влияние върху интериора на помещението.

През втората половина на миналия век, у нас, по идеологически и политически причини, на личния и интимен живот на човека не се обръщаше особено внимание.

Спалнята се използваше за най-пряката си основна функция – възстановяване и репродукция на човешкия материал. Интериорът на помещението също съответстваше на тази повеля на времето със своята строга утилитарност и анонимност. Той беше еднакъв за живущите от вход „А” и вход „Б”, за тези от съседната сграда, че и от съседния град.

Прочети още...

Сега Ви предстои да си направите нова къща (ново жилище); купувате ново готово жилище(къща) или просто сменяте кухнята и се чудите как да подходите.

Искате да сте по-подготвени, когато отидете при архитекта (дизайнера), за да говорите за Вашата кухня. Ето някои основни понятия, с които ще се наложи да се запознаете, за да направите добре своя избор.

Прочети още...

Цветовете присъстват неизменно в заобикалящата ни среда – в природата,  изкуството, модата, във всеки един предмет от бита, в обстановката  у дома, в офиса или на улицата. Без да си даваме сметка, те ни влияят,  както естетически - на начина, по който възприемаме нещата, така и емоционално – те умеят да създават определено настроение и да предразполагат към едно или друго състояние на духа.

В архитектурата и дизайна цветът е едно от важните изразни средства. Цветът заедно с формата извайва пространството. Цветът може да повлияе на възприемането на дадено помещение или предмет.

Прочети още...

Проектирането на детската стая е като докосване до света на фантазията, до необятният свят на детското въображение, до неизчерпаемата енергия на децата. Да направиш проект за детска стая е много по-различно от проектирането на другите помещения в жилището. Това е един умален модел на жилището. Когато се проектира някое от помещенията в дома, се започва от функцията - дейностите, които се извършват там.

Прочети още...