Архитектурно проектиране | Архитектурно студио "Уни-Арх" град София

Иновационни тенденции

Вертикалното озеленяване e изпитан метод за обогатяване, допълнение и разноообразяване на архитектурния образ на една сграда. Често той може да превърне дефекта в ефект, както и да подобри показателите по енергоефективност. С него могат да бъдат създадени изненадващи екстериорни ефекти и картини, променящи своето очарование със смяната на сезоните. Не по-малко са възможностите за приложение и в интериора.

Прочети още...

За енергийната ефективност напоследък се говори много, но резултатите в практиката са все още незадоволителни. Факт е, обаче, че все повече хора се интересуват от начини да намалят разходите на сградата за отопление, охлаждане и енергопотребление като цяло. Това е сериозен стимул за всеки инвеститор да  вложи повече средства в мерки за подобряване на енергийната ефективност. Друг сериозен стимул, в тази посока е бъдещата промяна на европейското и българското законодателството, което предвижда до 2020 година сградите да отговарят на изисквания за почти нулево ниво на енергийна консумация.

Прочети още...

Глинената къща е истинското екологично жилище.

Трудно би могло да се посочи по-„зелена” архитектура от тази на глинената къща.

При нея строителния материал може да се набави, едва ли не, от собствения ви двор (безплатно). Може да се подготви на място, без разход на енергия и замърсяване на околната среда.  Транспортните  разходи са нулеви или незначителни..

За изграждането й не е необходима строителна механизация и особено квалифицирана работна ръка. Технологията е проста, изпитана от хилядолетия.

Прочети още...

Ако имате голяма тераса или плосък покрив с голяма неизползваема площ, не се колебайте - направете си градина! В големия град площите винаги са ограничени и една зелена площ е като оазис сред бетона и стъклото. Покривни градини могат да се направят не само на жилищни сгради, но и на хотели, болници, подземни и надземни паркинги. Предимствата на тези градини са много: по-добра шумо и топлоизолация -спомага за по-добра енергийна ефективност. Подобрява микроклимата в града, понижава температурата през лятото, увеличава влажността на въздуха и все хубави неща.

Прочети още...